Proiect - Astazi cititor, maine scriitor

Astăzi cititor, mâine scriitor

Prezentare proiect: Proiectul îşi propune să arate cât de importantă este educaţia pentru un copil şi posibilitatea ca aceşti copii cu dizabilităţi de vedere să interacţioneze cu ceilalţi copii şi până acum am văzut foarte puţine eforturi în această direcţie. în activitatea noastră am întâlnit situaţii tragice, familii cu posibilităţi materiale limitate sau familii disfuncţionale, în care copiii nu au urmat cursurile unei şcoli speciale, în primul rând deoarece şcolile sunt prea departe sau din motive financiare. majoritatea părinţilor gândesc” la ce bun să investesc bani şi efort în scopul de a-mi educa copilul, când nu va avea nici o şansă în viaţă”. astfel aceşti copii, unii dintre ei promiţători, sunt păstraţi în continuare într-un întuneric total.

Copilul cu dizabilităţi trebuie considerat ca făcând parte din societate. Nu putem să-l ascundem, nu are nevoie de mila noastră, ci de sprijinul nostru, permiţându-i să trăiască alături de ceilalţi copii, ca parte integrantă a comunităţii.

Ce este ochiul? Ochiul este un receptor. Imaginea vizuală se formeaza pe creier; atunci când nu există stimulul vizual, încercăm să formăm cu ajutorul simţului tactil imaginea care se formează în creier. În felul acesta procesul de memorare este facilitat şi mai apropiat de felul în care se învaţă într-o şcoală de masă. Astfel reusim să aduce cât mai aproape de realitate o persoană cu dizabilităţi de vedere cu scopul de a o integra în societate.

Pentru integrarea lor trebuie, necondiţionat, să înveţe şi să perceapă aceleaşi „decoruri”/ „imaginii” pe care le percepe ochiul atunci când are stimul vizual.

Durata proiectului: 8 luni