Realitatea în întuneric, "tradusă" prin primul Abecedar latin pentru nevăzători

realitatea-in-intunericNu disting culorile. Nu îi văd pe cei şapte pitici din desenele animate şi nici pe Scufiţa Roşie fugind de lupul cel rău. Văd numai speranţă. În ajutorul lor, a celor care zăresc realitatea numai cu ochii minţii, vine Asociaţia “Vedem Împreună”. Pentru ei, organizaţia va edita primul Abecedar cu litere latine, ieşite în relief, la mijlocul lunii februarie.

“Astăzi cititor, mâine scriitor”. Aşa se numeşte proiectul ce a început pe 14 decembrie şi va dura până pe 31 august şi care are drept scop ajutorarea nevăzătorilor. Programul a luat naştere din iniţiativa lui Liviu Ittu, preşedintele Asociaţiei “Vedem Împreună”, cu sprijinul Mirelei Bugner, secretarul general al asociaţiei, şi al Alinei Furdui, psihologul organizaţiei, în parteneriat cu Şcoala de Educaţie Incluzivă Nr. 2 din Sibiu. Prin acest proiect, patru copii de la instituţia şcolară vor beneficia de ajutorul asociaţiei sibiene. Ei vor fi primii ce vor desluşi tainele primului Abecedar scris în litere latine scoase în relief. “Am cumpărat un aparat special din străinătate, de circa 6.000 de lei. Foile pe care imprimăm sunt 880 de lei (un top de 200). Am investit pentru că vrem să ajutăm. Intenţionăm să scoatem primul Abecedar, aşa cum îl vedem noi”, a spus Liviu Ittu, care, la rândul său, are şi el probleme de vedere.

Întâi litere. Apoi orice!

Ideea tipăririi unui astfel de volum ce creionează itinerariul micuţilor a venit din necesitate. “Părerea mea este că atunci când vrem să integrăm pe cineva în societate, acea persoană trebuie să ştie că realitatea ei este şi a celorlalţi din jur”, a motivat preşedintele Asociaţiei “Vedem Împreună”. De la zero a ales acesta să formeze cunoştinţele nevăzătorilor, astfel că, iniţial, îşi propune un Abecedar care să îi înveţe, prin pipăit, literele şi cifrele. Manualul va cuprinde literele alfabetului, scrise de tipar şi de mână, imagini şi cuvinte afrente acestora. Deocamdată, membrii asociaţiei sunt la partea de editare pe calculator a Abecedarului. “Vrem să facem pe o pagină câte o literă şi cu explicaţiile ei. Vrem să şi copertăm manualul şi să scoatem iniţial două-trei exemplare, că nu prea avem materiale şi nici resurse financiare”, a spus Liviu Ittu. Cu ajutorul aparatului achiziţionat de curând, care accentuează literele scoase la imprimantă cu negru, după editarea Abecedarului, Asociaţia doreşte să continue elaborarea de materiale pentru nevăzători şi să ajungă să scoată manuale pentru fiecare ciclu şcolar. “La geografie să desenăm munţii, la geometrie diferite forme, triunghiuri, la muzică portative şi altele”, a explicat Liviu Ittu. Preşedintele Asociaţiei spune că nu vrea să înlocuiască alfabetul Braille, dar că doreşte să îi apropie pe micuţi cât mai mult de normalitate.

Premieră naţională. Sau internaţională

Cursurile cu copiii de la Şcoala de Educaţie Incluzivă Nr. 2 vor începe după vacanţă, la mijlocul lui februarie. Reprezentanţii Asociaţiei vor merge de două ori pe săptămână pentru a susţine ore după-amiaza, individual, cu fiecare copil în parte. “Scopul proiectului este acela de a-i face pe ei să recunoască literele aşa cum le văd ceilalţi, dar printr-o metodă tactilă”, a spus Ittu, care a adăugat şi faptul că nu a mai auzit de implementarea unui astfel de proiect în lume şi că s-ar putea să fie premieră – dacă nu la nivel internaţional – cel puţin în România. Valoarea totală a proiectului a fost de 42.000 de lei, acesta fiind finanţat în mare parte de Fundaţia pentru Comunitate MOL România şi de alţi parteneri economici ce au dorit să se altăture. “Dorim să mulţumim tuturor celor care cred în noi”, a mai mărturisit preşedintele Asociaţiei. Cei care doresc să fie alături Asociaţiei “Vedem Împreună” o pot face apelând 0369/ 446/. 326 sau 0740. 504. 233.