Tribuna l-a dus pe Moş Crăciun la copiii nevoiaşi

Cu câteva zile înainte de Crăciun, Tribuna şi-a luat sarcina de a-i ţine locul Moşului pentru copiii nevoiaşi, la care, până acum, sărbătorile de iarnă veneau fără cadouri. Dis-de-dimineaţă, cu dulciuri şi bucate tradiţionale, am pornit prin oraş, pentru a aduce zâmbete pe chipurile lor, în prag de sărbători. Campania noastră “Moş Crăciun vine cu TRIBUNA şi partenerii săi” se află la cea de-a cincea ediţie.
38 de copii proveniţi din familii nevoiaşe au primit din desaga lui Moş Crăciun ciocolată, porto­cale, napolitane, mălai, făină de grâu, bomboane,turtă dulce, Cola, pâine, cozonac bava­rez, cu nucă, cu rahat, chec, cârnaţi, tobă, caltaboş, salam de vară, ficat, pastramă de porc.

Un dar, pentru copiii nevăzători

Primii copilaşi care s-au bucurat de vizita noastră au fost cei de la Aso­ciaţia ”Vedem Împreună”. Acolo, ne-au întâmpinat 12 copii, cu vârste între 9 şi 16 ani. Pentru  a-i integra în educaţia de masă şi pe copiii din familiile nevoiaşe şi pe cei nevăzători, a luat naştere această asociaţie, încă din 2012, din iniţiativa lui Liviu Ittu. ”Noi ne ocupăm de educaţia copiilor din familiile nevoiaşe şi de copiii nevă­zători. Avem şi doi copii integraţi în învăţământul de masă, lucrăm cu ei, facem cursuri de calculator, facem activităţi cultural-sportive, şah, table. De asemenea, am mai  făcut cu ei radio şi îi învăţ cum să facă o ştire”, ne-a precizat Liviu Ittu, preşedintele asociaţiei.

Laura Nicoleta Custură, din Poplaca, este o mămică singură, care vine de ceva timp la asociaţie împreună cu băieţelul ei de numai un an şi trei luni. ”Cei de aici m-au ajutat mult, mi-au cumpărat ochelari şi mi-au dat un loc de muncă”, spune Laura Custură. Împreună cu Laura vine şi Marius, fratele ei de 12 ani, un băieţel nevăzător, căruia îi place mult să cânte. De Crăciun, îşi doreşte mult să primească de la Moşu’ un elicopter cu telecomandă.

La asociaţie am mai găsit cinci fraţi, ce au vârste între 3 şi 13 ani. Acasă, ei au încă trei fraţi, cel mai mic în vârstă de un an. De ei are grijă tatăl lor, dar despre mama lor, niciunul nu a vrut să vorbească. Ştefania, de numai 5 ani, un copil în ochii căruia se citea bucuria, a fost cea mai sociabilă dintre toţi şi a vrut să ne dezvăluie ce îşi doreşte ea de la Moş Crăciun. ”Moşul ne aduce jucării frumoase şi curate şi a zis să nu ne mai dăm prin noroi. Aşa am învăţat de la grădiniţă. Eu îmi doresc multe dulciuri şi jucării curate”, ne-a mărturisit micuţa.

”Mulţumim din suflet pentru da­ruri”, ne-au spus micuţii, în cor, când am plecat.

Centrul de Zi ”Rut”, o familie mare

Centrul de Zi ”Rut”, de la Biserica de pe Mihai Viteazu este un loc binecuvântat, unde 26 de copii, proveniţi din familii aflate în dificultate, sunt îngrijiţi de părintele Achim Băcilă şi de câţiva voluntari.

Istoria Centrului de Zi ”Rut” a în­ceput acum trei ani, când părintele Achim Băcilă, preşedintele centru­lui, a dorit să îi ajute şi să le ofere găzduire copiilor nevoiaşi. Părintele ne-a povestit despre activităţile pe care le desfăşoară în fiecare zi cu micuţii. ”Copiii sunt inteligenţi, putem colabora, spre satisfacţia şi bucuria noastră. Anul trecut trei dintre elevii noştri au luat premiul I. La noi copilaşii vin pe la 11:30. Îi aşteptăm la bucătărie, la ora 12 servim masa de prânz. După masa de prânz avem o oră pauză, ne relaxăm, ne jucăm, apoi intrăm la cursuri. Îşi fac temele, iar la final facem activităţi extraşcolare, pictură, muzică, şah, fotbal, tenis de câmp. Copiii sunt şi talentaţi. Este unul în clasa întâi, are o voce plăcută, am făcut şi programe artistice cu ei. Am participat la activităţi culturale împreună cu ei, am fost cu ei la Cluj la ”Festivalul Iei”, am făcut şi noi aici să vadă ce înseamnă portul românesc, şi i-am dus la Salina de la Turda”, ne-a povestit părintele Achim Băcilă. Pentru aceste deplasări şi pentru ceea ce mai au nevoie, sunt sprijiniţi de Primărie, de Parohia de pe Mihai Viteazu, de voluntari şi donatori.

”Pe mine mă bucură orice, nu am pretenţii mari”

De cum am intrat, am fost întâm­pinaţi de glasuri vesele de copii cu chipuri luminoase şi fericite. Ei nu visează la un Crăciun de poveste, cu multe jucării, vor orice, numai să primească ceva. Laris Corola este un băieţel care spune că se bucură de orice ar primi. Părinţii săi sunt despărţiţi, el locuieşte împreună cu fratele său mai mare şi cu mama lor. ”Pe mine mă bucură orice, nu am pretenţii mari. Mă bucur dacă primesc, numai să primesc”, ne-a spus Laris.

Mihaela Preutescu, o fetiţă de 9 ani de la Şcoala 21, vine şi ea să îşi facă temele zi de zi la asociaţie. Ea este crescută, împreună cu sora ei, de bunica lor. Mama sa le-a părăsit, iar tatăl său a murit. ”Aici îmi fac temele şi îmi place pentru că acum cântăm colinde. Îmi place mult să pictez şi să cânt”, ne-a spus micuţa.

La final, ne-au cântat şi câteva colinde tradiţionale, în semn de mulţumire pentru cadourile primi­te, printre care ”O, ce veste minu­nată” şi ”Deschide uşa, creştine”. ”Ceea ce aţi făcut este lăudabil, apreciabil, mă bucur mult. Ei se bucură pentru că le oferim ceva şi noi îi învăţăm că dacă primim ceva trebuie să vă oferim la rândul nostru”, ne-a spus părintele Achim Băcilă.

Campania noastră “Moş Crăciun vine cu TRIBUNA şi partenerii săi” nu ar fi fost posibilă fără oamenii cu suflet mare şi firmele care ni s-au alăturat. În desaga Moşului au pus bunătăţi: SC Jidvei SRL, prin Liviu şi Claudiu Necşulescu, deputatul PSD de Sibiu Ioan Axente, SC Boromir SRL Sibiu, SC Simpa SA Sibiu, SC Redal Sibiu, Carmangeria Oancea şi SC  Lungu ID Prod SRL Răşinari. Le mulţumim partenerilor noştri în numele familiilor care se vor bucura acum mult mai mult de sfintele sărbători de iarnă.

Copii nevoiasi 1 copii nevoiasi 2