3 copii cu deficiențe de văz pot citi texte cu litere latine

abecedar-litere-latineProiectul „Astăzi cititor, mâine scriitor” inițiat de Asociația „Vedem împreună”, în urma căruia a apărut primul Abecedar cu litere latine ieșite în relief, special creat pentru nevăzători, a ajuns la final. Demarat în 14 decembrie 2013, proiectul s-a desfășurat în parteneriat cu Școala Incluzivă Nr.2 din Sibiu, instituție care a pus la dispoziție spațiul pentru desfășurare. Inițiatorii proiectului au urmărit să contribuie la integrarea cât mai corectă și mai ușoară a copiilor cu deficiențe de vedere, prin recunoașterea literelor latine din abecedar, așa cum le vedem și noi. „Totul s-a derulat surprinzător de bine. După doar 2 luni, copiii au recunoscut toate literele și a trebuit să tipărim alt abecedar în care să se regăsească și cuvinte, propoziții simple și chiar text. La finalul proiectului, copiii au reușit să citească, prin metoda tactilă (pipăit), cuvinte scrise cu litere latine”, spune prof. Liviu Ittu, președintele asociației. Trei copii cu probleme de vedere au fost implicați în acest proiect, iar metoda de lucru folosită a fost cea ludică (învățare prin joc). Lecțiile s-au ținut de două ori pe săptămână, câte o oră, în afara celor de curs, în mod facultativ și cu acordul părinților.

Va fi tipărită și o carte de matematică

Asociația „Vedem Împreună” nu se oprește aici. Pasul următor va fi făcut în anul 2015, prin editarea unei cărți de matematică, care să corespundă realității noastre. Prin aceste proiecte, profesorul Liviu Ittu urmărește trecerea acestor copii la utilizarea computerului. Atât literele, cât și cifrele vizualizate în minte de copii așa cum sunt folosite de toată lumea, îi vor ajuta să facă față realității care îi înconjoară mult mai ușor, conform specialiștilor implicați în proiecte. „Este ceea ce noi ne dorim, pentru că acesta este rolul nostru. Suntem aici pentru oricine își dorește să ia legătura cu noi. Toți părinții sau copiii cu deficiențe de văz, care vor să încerce acestă metodă, pot apela la noi și vor beneficia în mod gratuit de consiliere”, a mai spus Liviu Ittu.
Asociația „Vedem împreună” este o asociație dedicată copiilor cu deficiențe de vedere. Proiectul „Astăzi cititor, mâine scriitor” a fost inițiat de prof. Liviu Ittu, președintele asociației, realizat cu sprijinul Mirelei Bugner, secretar general al asociației și Alina Furdui, licențiată în psihologie, în colaborare cu Școala de Educație Incluzivă Nr. 2 din Sibiu. Prin realizarea acestui abecedar nu se urmărește înlocuirea alfabetului Braill, ci o educare în paralel a copiilor nevăzători. Valoarea proiectului a fost de 24 de mii de lei, acesta fiind finațat parțial de Fundația pentru Comunitate MOL România.