Manual de matematica pentru nevazatori, tiparit in premiera la Sibiu

Ei sunt diferiţi. Nu văd imaginile realităţii, chipurile celor dragi şi nici razele soarelui ce le încălzeşte faţa. La Şcoala de Educaţie Incluzivă nr. 2 din Sibiu, patru micuţi se luptă să îşi învingă dizabilitatea: ei trăiesc în întuneric. Trei dintre ei mai rup câte o imagine neclară din cotidian, dar celălalt băieţel, de circa zece ani, nu vede nimic. Doar pipăitul i-a rămas pentru a face cunoştinţă cu ceea ce îl înconjoară. Cu gândul la ei, Asociaţia “Vedem Împreună” a creat, anul trecut, un abecedar special, prin care au învăţat să descifreze literele, cu ajutorul unor ghicitori. Acum, Liviu Ittu, preşedintele fundaţiei, le-a adus în clasă o altă carte magică: un manual de matematică, “tradus” în Braille şi, de asemenea, scris cu litere latine şi cifre aşa cum le văd oamenii care nu au probleme de vedere.

Nimic nu este mai frumos decât să aduci zâmbetul pe faţă unor copii a căror soartă a fost nedreaptă cu ei. Asociaţia “Vedem Îm­preu­nă”, în colaborare cu Fun­daţia “Autonom” din Neamţ, a reuşit, iar, să le smulgă un surâs celor patru copii nevăzători de la Şcoala de Educaţie Incluzivă nr. 2 Sibiu. “Anul trecut am învăţat împreună literele, acum urmează matematica”, le-a spus Liviu Ittu, preşedintele Asociaţiei “Vedem Împre­ună”. Cei patru micuţi, ne­răb­dători, au început să citească din manualul de matematică. “Ş, A, P, T, E. şapte”, se aude unul. Altul pipăie deja înmulţirile, iar ceilalţi doi îi ascultă încă poveţele lui Liviu Ittu.
Lecţiile din manualul de matematică vor fi ţinute după orele de program, respectiv marţea şi joia, de la 15 la 16.
Un program special

Manualul de matematică, ca şi abecedarul, nu face parte din programa şcolară. “Copiii vor învăţa caracterele şi figurile matematice prin joc, ghicitori, cântece, care să se refere la cifrele respective, la adunări şi celelalte operaţii matematice”, a mai spus Liviu Ittu. Manualul cuprinde toate cele patru operaţii, explicate şi exemplificate, iar la final cuprinde câteva pro­bleme, respectiv text şi întrebări pe baza lor. Proiectul se numeşte “Matematica la fel” şi a luat naştere din dorinţa ca toţi copiii să fie egali, iar cei cu dizabilităţi de vedere să perceapă mate­matică exact aşa cum este ea şi pentru ceilalţi.

Doar patru manuale pentru cei patru copii de la Sibiu

Asociaţia sibiană a editat doar patru manuale de matematică, pentru cei patru copii de la Şcoala de Educaţie Incluzivă nr. 2. Fiind un manual special, Liviu Ittu spune că acesta se editează numai la comandă. “Tipărim doar pentru cei care au  nevoie. Nu ne-am gândit niciodată să câştigăm bani din vânzarea lor”, a mai explicat Liviu Ittu. Acesta va trimite, însă, şi la un centru special în Bucureşti, acolo unde a expediat şi abece­darul cu litere latine, ieşite în relief. Potrivit preşedintelui Asociaţiei “Vedem Împreună”, cele două volume ar putea fi premiere în Europa sau chiar în lume. Costul unuia de­păşeşte 100 de euro.
Cele două volume au fost sprijinite de diferite fundaţii. Abecedarul a fost finanţat de Fundaţia pentru Comunitate MOL România, iar cartea de matematică de Fundaţia “Autonom” din Piatra Neamţ și de Clubul Lions Brukenthal. “Ni s-a părut un proiect mi­nunat. E vorba de copii care au nevoie de ajutor. E minunat ca ei să vadă ceea ce vedem şi noi, cei care nu avem probleme cu vederea. Fundaţia se ocupă cu finan­ţarea proiectelor pe educaţie şi ecologie”, au spus re­prezentanţii fundaţiei din Neamţ.

Manual de matematica pentru nevazatori tiparit in premiera la Sibiu